על פרגולות עץ ושני הסוגים של עץ גושני

אחד הפרמטרים החשובים ביותר כאשר ניגשים לבניית פרגולה מעץ הוא סוג העץ שממנו בונים אותה. הבחירה בעץ גושני כחומר גלם לבניית הפרגולה זוכה לפופולאריות רבה אצל מי שמחפשים את המראה הטבעי והכפרי או המחוספס והפראי. זהו עץ בעל מראה מסיבי ורב עוצמה והשימוש בו מבטיח עיצוב ייחודי בעל מאפיינים ברורים ומלאי אישיות.

כאשר משתמשים במונח עץ גושני, יש לכך שני מובנים – למעשה שני סוגים של עץ גושני. כאשר ניגשים לבניית פרגולה גושנית חשוב לדעת על ההבדלים בין שני הסוגים הללו.

 

עץ גושני, בשפה המקצועית, הוא עץ, כחומר גלם לעבודה, שמגיע בגוש אחד ואיננו מורכב מכמה חלקים שהודבקו/נדחסו ביחד. זוהי קורת עץ שהוקצעה מגזע עץ יחיד ואיננה מורכבת מכמה קורות. לרוב אלו הן קורות ארוכות (עד 9 מטרים) ורחבות, שמתאפיינות במראה "גס" וטבעי, ויש מי שיאמר אף פראי. המראה הזה נוצר בזכות הסדקים והמפרצים – תוצאה של החתך הרחב של העץ שמעלה את הסיכוי להופעתם. עם הזמן העץ מתיישן (או מתבגר, כמו שאוהבים לומר בעלי המקצוע) והוא מתנפח ו/או מתכווץ בכמה מילימטרים – מה שמביא להופעתם של הסדקים שמגלים לנו את המבנה הפנימי של העץ. חשוב לדעת שהסדקים אינם מראים שהעץ פגיע ומהווים תוצאה טבעית של העבודה עם קורות בעלות חתך גדול יותר. בדרך כלל, קורות עץ גושני נלקחות בדרך מהעצים האלה: אורן, אשוח, אלון, דאגלס פייר.

העץ הגושני הטבעי הוא בסופו של דבר העץ הגושני ה"אמיתי".

אבל בקרב בעלי המקצוע ניתן למצוא גם התייחסות לעץ מודבק רב-שכבתי כעץ גושני. בשימוש הזה עץ גושני הוא כל עץ שמגיע בגוש גדול – דהיינו קורה רחבה ועבה. על מנת לייצר עץ גושני מסוג זה לוקחים כמה קורות שהוקצעו מסוגי עץ מתאים (לרוב עצים בעל עמידות גבוהה) ומחברים אותם ביחד בתהליך של הדבקה ודחיסה. כך נוצרות קורות עץ חזקות מאוד ועמידות. התהליך גם מאפשר ייצור קורות ארוכות במיוחד שמאפשרות מפתחים גדולים מבלי לאבד את היכולת לשאת עומסים גבוהים. העץ הגושני הרב-שכבתי זול יותר מהעץ הגושני ה"אמיתי" אבל המראה שלו איננו טבעי ומחוספס כמו המראה של עץ גושני שאיננו מודבק/דחוס. בעץ הגושני המעובד אין חריצים ומפרצים כך שהעבודה איתו קלה יותר.

הבחירה בין העץ הגושני האמיתי ובין העץ הגושני המעובד תלויה בסופו של דבר בשני פרמטרים עיקריים:

  • הטעם האישי: מי שמעדיף את המראה הטבעי המחוספס יגלה שהעץ המודבק/דחוס איננו מעניק את המראה זה  אותו ניתן להשיג רק באמצעות הקורות בעלות המראה האופייני על פי הסדקים והמפרצים.
  • על מנת לעבוד עם עץ גושני טבעי יש צורך בידע, יכולת וניסיון שאין לכל בעל מקצוע. מי שניחן ביכולות המקצועיות יוכל להתמודד עם האתגרים שמציב העץ הגושני הטבעי ולהוציא ממנו את המיטב.
  • העץ אמנם ניתן לליטוש ולהקצעה אך כדאי להימנע מכך, או להמעיט בכך ככל האפשר, על מנת לשמור על המראה הטבעי של העץ ולא לאבד את הפראיות שלו.
  • עובי הקורות מחייב, בחלק מהמקרים, שימוש בברגים מיוחדים שמתאימים לעומס גדול יותר.
  • המראה המסיבי של העץ עלול להטעות כאשר מתכננים את העומס שיונח על הקורות. חשוב להתאים את העומס לחוזק האמיתי של הקורות ולוודא שהפרגולה, בעיקר כזו עם מפתחים גדולים, מתוכננת באופן הנכון עם העומסים המתאימים.
  • העץ הגושני "שותה" הרבה צבע, בעיקר אם הוא איננו מלוטש. חשוב להכין מספיק צבע כדי להשלים את הצביעה באופן מלא ואיכותי.

על מה חשוב להקפיד כאשר עובדים עץ גושני אמיתי?

הבחירה בבניית פרגולה מעץ גושני היא בהחלט בחירה נכונה אך חשוב להכיר את העץ, היתרונות שלו והאתגרים המיוחדים שהוא מציב. שימוש נכון בעץ הגושני מבטיח פרגולה חזקה בעל מראה ייחודי, טבעי ומחוספס.

Rate this post
0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *