משטחי עץ מובחרים – להרמה ולשינוע

הסיבה העיקרית לשגשוגו של המין האנושי היא היכולת של בני האדם לנצל את סביבתם, למטרות שונות. בפרט השכלנו לעשות שימוש מגוון באחד המשאבים העיקריים על פני כדור הארץ, העץ. עצים מכל הסוגים נוצלו להסקה וחימום, היוו חומר גלם עיקרי לבנייה, הפכו לרהיטים, סיפקו לנו צל חיוני, תרמו ליופיים של המרחבים השונים בהם אנחנו נמצאים ועוד שימוש מקובל בעצים הוא ליצירת משטחים שבעזרתם אנחנו יכולים לשנע סחורות ביעילות ובקלות.

משטחי עץ מובחרים לשינוע סחורות והרמת פריטים כבדים החלו להיות מיוצרים בתחילת המאה הקודמת. עד אז הדרך המקובלת לשינוע סחורות הייתה חביות או ארגזים (גם הם כמובן על בסיס עץ), אולם כמובן שמשטח עץ איכותי הוא דרך יעילה וכדאית כלכלית הרבה יותר. בשנת 1917 הומצאה המלגזה, וכניסת כלי זה לחיינו הפכה את המשטחים לעוד יותר נפוצים – ומאז התפתחו במקביל שני התחומים, המלגזות (שבימינו הן כלי רכב מתקדמים ומשוכללים להפליא) וייצור משטחי העץ (על פי הערכות שונות המין האנושי מייצר כל שנה חצי מיליארד משטחים שכאלה!)

עץ – חוסן ועמידות שיוצרים משטחים מובחרים

לעצים מסוגים שונים שלל איכויות. כך למשל היופי שאנחנו מייחסים לחומר גלם זה הופך אותו לאידיאלי כשהמטרה היא יצירת פריטי ריהוט עבור הבתים, העובדה שהם סופגים פחמן דו חמצני ופולטים חמצן הופכת את שתילתם בכל מקום שבו אנחנו חיים לכדאית והחוסן והעמידות שלהם מבטיחים ייצור משטחים חזקים שימלאו את תפקידם במשך שנים רבות גם תחת עומסי עבודה משמעותיים.

כך למשל משטח סטנדרטי ששוקל כ-20 ק"ג יכול לשאת על גבו גם 1,500 ק"ג, ולעשות זאת לאורך פרק זמן נכבד במיוחד, ובכך לספק לנו תועלת רבה מאוד. אגב, גם לאחר שהעץ נחלש וכבר אי אפשר להשתמש במשטח כמשטח לשינוע והרמת סחורות עדיין הוא עשוי לספק תועלת בלתי מבוטלת, וזאת באמצעות מחזור (Recycle) או שימוש מחדש (Reuse) בדרכים יצירתיות ומעניינות (למשל סטנד לנעליים, מסגרת לערוגות גינה והאפשרויות עוד רבות ומגוונות).

כדי לנצל את מלוא הפוטנציאל של העץ, כך שהמשטחים אכן יהיו עמידים וחסונים, חשוב מאוד לבחור עצים איכותיים וכמובן שגם ייצור המשטחים חייב להתבצע בהתאם לסטנדרטים גבוהים.

כיצד להגן על משטחי עץ ממזיקים שונים?

לצד העמידות והחוסן הרב של העצים, יש להם גם חיסרון שאי אפשר להתעלם ממנו: הם מושכים אליהם גם חרקים, כולל כאלה שעלולים להיות מזיקים. בהתאם פותחה אמנה בינלאומית שנקראת IPCC (ראשי תיבות של הביטוי International Plant Protection Convention – כלומר אמנה בינלאומית להגנת הצומח).

עפ"י ה-IPCC יש להגן על כל צמח ובפרט כשמעבירים צמחים ממקום אחד לאחר, שכן לכל אזור בעולם מאפיינים ייחודיים משלו, ואם למשל נשנע עץ עם חרקים מסוימים לאזור אחר, שם אין מנגנוני הגנה טבעיים בפני אותם חרקים, התוצאה עלולה להיות קטסטרופה אקולוגית.

בהקשר של משטחי עץ מובחרים, ועל בסיס ה-IPCC, פותח תקן שנקרא ISPM15. תקן זה הינו תקן מחייב ורק משטחי עץ שעומדים בתקן מותרים לשימוש, כלומר ניתן לשנע בעזרתם סחורות שונות. התקן הנ"ל מבטיח למעשה כי משטח העץ טופל (בחום של 56 מעלות צלזיוס לפרק זמן של חצי שעה, או בעישון על בסיס חומר שנקרא מתיל ברומיד) והינו נקי מחרקים מזיקים, ועל כן ניתן להשתמש בו בכל המדינות ברחבי העולם.

הפרמטרים לפיהם בוחרים משטחי עץ

המגוון העצום של סחורות שאותן משנע המין האנושי מחייב גם מגוון רחב של משטחי עץ איכותיים, כלומר כאלה שמורכבים מעץ חזק ויוצרו באופן מקצועי ומוקפד. הפרמטרים העיקריים לפיהם בוחרים משטח עץ הם מידותיו, כושר הנשיאה שלו וסוג המשטח.

משטחי עץ בהתאמה אישית או במידות סטנדרטיות?

ישנן מידות סטנדרטיות למשטחי עץ, ובאופן טבעי חלק גדול מהמשטחים מגיעים במידות אלה – ובהן 100 ס"מ על 120 ס"מ, 80 ס"מ על 120 ס"מ, 114 ס"מ על 114 ס"מ ו-106.7 ס"מ על 106.7 ס"מ. יחד עם זאת ישנם גם משטחי עץ מובחרים במידות לא סטנדרטיות, על בסיס התאמה לצרכים האישיים של הלקוח.

יכולת הנשיאה של משטחים מעץ

משטחים מעץ חסון ועמיד מסוגלים כאמור לשאת משקלים של מאות קילוגרמים ואף יותר. במידת הצורך תוכלו למצוא גם משטח עץ עם כושר נשיאה של 1.5 טון, ובכל מקרה כדאי להקדיש תשומת לב לפרמטר זה: אם למשל אתם משנעים סחורות שמשקלן הוא 200-300 ק"ג, אין סיבה להשקיע במשטחים מסיביים עם יכולת נשיאה של טון, ולהיפך, למי שמשנע סחורות כבדות במיוחד מומלץ בחום לא להסתפק במשטחים קלים יחסית.

קורות או קוביות, משטח סגור או פתוח

עוד חלוקה של משטחי עץ היא לכאלה שבנויים כקוביות (9 או 12) מול כאלה שבנויים מקורות, וישנה גם הבחנה בין משטחים סגורים לפתוחים. בזכות המגוון יכול כל לקוח למצוא בדיוק את משטח העץ האופטימלי לצרכיו.

 

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך:
משטחי עץ
מחסן עצים

Rate this post
0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *